Elegant stolpfritt glasräcke designat för ett hårt nordiskt klimat

Sereno PostFree Flex är vårt exklusiva stolpfria glasräcke. Med sin eleganta design och kompromisslösa kvalitet imponerar det under såväl ljumma sommarkvällar som bistra vinterstormar.

Produktionstid: c:a 5 veckor
Pris: Från 4 933 kr/m*

* Baserat på 20 meters räcke i standardutförande (utan fallhöjd)

post-flex-icon-white

Elegant stolpfri design

diamond-white

Ultramarint rostfritt stål

shield-icon-white

Hög säkerhet

Underhållsfritt

Lätt att montera

Låt utsikten ta plats

Sereno PostFree tar din utemiljö till en ny nivå. Med sina stilrena fästen och stora glaspartier ger det en öppen och luftig känsla som låter utsikten ta för sig. Inga onödiga detaljer. Bara diskret elegant. Precis som ett glasräcke ska vara.

post-flex-1
Designverktyg Räckesspecialisten

Beräkna ditt pris direkt i vårt enkla designverktyg

Välj glasräcke, handledare och glastyp i vårt enkla designverktyg och få ditt pris direkt. Du kan enkelt ladda ned din offert, komplett med ritning och pris

Ultramarint 2205-stål som klarar vårt klimat

Naturens krafter är mäktiga. Sereno PostFree är tillverkat i ultramarint rostfritt stål (2205) för att stå emot dem – även i utsatta och havsnära nordiska miljöer. Till skillnad från många andra räcken är det rostfritt på riktigt, så du slipper ytrost och andra skönhetsfläckar. Du kan helt enkelt lita på att räcket tål vad det utsätts för, år efter år. Inte minst att tittas på.

Kraftfulla fästen och glas du kan lita på

Stabilt, starkt och säkert. Sereno PostFree uppfyller de tuffaste kraven och rekommendationerna som finns för stolpfria glasräcken i Sverige.

Fästenas kvalitet inte bara syns – du kan bokstavligt talat ta på den när du tar i räcket. Och med upp till 17,52 mm härdat, värmebehandlat och laminerat glas har du ett glasräcke du alltid kan känna dig trygg med. Den unika Flex-funktionen gör dessutom glasen lätta att justera när de monteras. Komplettera med en rostfri överliggare för extra säkerhet.

post-img-6

Välj hur du vill ha ditt Sereno PostFree Flex

Räckesfötter

Glas, tjocklek*

Glas, färg

Övriga tillval

* Alla glas är härdade.

Ultramarint 2205-stål som klarar vårt klimat

För oss är säkerheten viktigare än något annat. Vi hjälper dig att dimensionera ditt Sereno PostFree Flex så att du kan lita på att det klarar vad det utsätts för.

Specifikationer

Mått

Glasens längd måttanpassas utifrån dina mått.

Räckets standardhöjd är 110 cm vilket uppfyller Boverkets rekommendationer där det finns fallhöjd. Men räckesfoten kan även användas med andra höjder på glas.

Räckesfötter i ultramarint 2205-stål

Räckesfoten är helgjuten i den högsta stålkvaliteten som finns på marknaden – SS2205 Duplex – som också kallas ultramarint rostfritt stål.

Till skillnad från stålkvaliteterna 304 (A4) och 316 (marint rostfritt stål) som länge varit standard på marknaden klarar 2205-stål extrema marina miljöer, som exempelvis en brygga vid havet, utan att få rostfläckar.

Flex – Justerbar räckesfot

Räckesfoten är justerbar för att du enkelt ska kunna montera den även på ojämnt underlag utan att behöva “shimsa” för att få glaset helt vertikalt (“i lod”). Med en glashöjd på en meter kan glaset vinklas 3 centimeter åt varje håll i överkant.

Glas

Alla glas är härdade. Sereno PostFree Flex levereras som standard med 12mm härdat glas, men finns även som 16,76mm laminerat + härdat glas (fallhöjdsanpassat).
Glasen uppfyller kraven för klass 2 enligt SS-EN12600.

Skötselanvisningar

Glasen rengör du enklast med vanligt fönsterputs.

När beslagen blir smutsiga kan du spola av dem med vatten och tvätta av med en svamp ihop med bilschampo eller vanligt diskmedel.

Om det uppstår bruna fläckar kan du använda rengöringsmedel som innehåller fosforsyra. Rengör hela ytan för att undvika färgskiftningar. Skölj med vatten efteråt.

Du kan använda de flesta typer av rengöringsmedel, men undvik:

 • Kloridhaltiga lösningsmedel
 • Hypoklorithaltiga blekmedel
 • Silverputs
 • Rengöringsmedel som innehåller slipmedel

Undvik också att använda trasor eller annat städmaterial som använts till ”vanligt” stål. De för ofta med sig järnpartiklar som kan leda till korrosion.

post-flex-3

Så här mäter du

Innan du beställer behöver du mäta var du ska ha ditt räcke. Och det är viktigt att mäta noga.
Inte minst för att det ska bli säkert och lätt att montera.

Hur ska man mäta för att det ska bli rätt? Följ bara vår steg-för-steg-guide. Fastnar du någonstans på vägen?
Kontakta oss så hjälper vi dig!

Steg 1:

Bestäm var på din uteplats du vill ha ditt räcke. (Eller inomhus, förstås, om det är där du vill ha det.

Steg 2:

Börja med att mäta första sträckan från punkt A där du vill att räcket skall börja, till punkt B där du har din första vinkel. (Om du inte har någon vinkel mäter du hela vägen till där räcket ska sluta.)

Kom ihåg att mäta i mitten av fästena (där glaset ska vara) så du får det som vi kallar för CC-mått (centrum-till-centrum).

Tänk på att du måste mäta en bit in från ytterkanten (minst 7,2 cm) för att räckesfötterna ska få plats. Tänk också på att skruvhålen behöver hamna så att du kan fästa skruvar/bultar i en regel (eller ett kraftigt vinkeljärn) när du väl monterar räcket (om du monterar det på ett trädäck).

Om du vill planera exakt redan nu kan du ladda ner mallen, skriva ut den i skala 1:1 och klippa ut bilden på räckesfoten.

Steg 3:

Mät nästa sträcka från punkt B till punkt C. Fortsätt med resten av sträckorna tills du har mätt alla sträckor.

Steg 4:

Gör en enkel ritning med alla mått.

Steg 5:

Fundera på vad du vill ha för sorts glas och räckesfötter. Och om du vill välja till överliggare eller stabilisatorer.

Steg 6:

Klart! Kontakta oss så får du en offert.

Hur du monterar ditt räcke

Sereno PostFree Flex levereras som en komplett byggsats med manual.
Om du har valt till handledare får du också med lim för att montera den.

Utöver det behöver du:

 • Skruvdragare
 • Tumstock
 • Blyertspenna
 • U-ringnyckel för golvbult
 • Hylsnyckel för golvbult
 • Vattenpass
 • Vinkelhake
 • Hink eller sprayflaska med såpvatten
 • Skruvar eller bultar för att fästa räckesfötterna i underlaget (2 per räckesfot)

Monteringsguide – steg för steg

Steg 1:

Dubbelkolla att du har allt du behöver, inklusive verktyg och skruvar eller bultar.

Steg 2:

Första steget är att markera upp exakt var räcket ska vara. Ta fram ritningen som finns i din godkända orderbekräftelse. På sista sidan ser du vilka glas som ska användas var.

Smidigast är att först spänna ett snöre över hela sträckan som glaset ska vara (”CC-markerad linje”). Använd en blyertspenna och rita en linje längs med snöret.

Sen använder du en vinkelhake för att markera ut var varje räckesfot ska placeras. Se till att vara noggrann. Om foten hamnar snett utsätts glaset för onödiga spänningar, vilket kan påverka säkerheten.

Ladda gärna ner mallen (pdf), skriv ut den i skala 1:1 och klipp ut bilden på räckesfoten. Så kan du använda den som mall för var skruvarna eller bultarna ska sitta.

OBS! Om du fäster i trä behöver du se till att du fäster båda räckesfötternas skruvar i reglar och inte bara i trallen. (Se nästa steg.)

Steg 3:

Fäst räckesfötterna i underlaget. Här behöver du skaffa rätt bultar eller skruvar beroende på vad du har för underlag. (Eftersom det skiljer sig så mycket mellan olika underlag ingår de inte i paketet.)

OBS! Dra inte åt skruvarna hela vägen. Det gör du först när glasen är på plats.


Om du fäster räcket i trä rekommenderar vi minst M10-skruvar och minst 110 mm längd. Allra bäst är att använda en genomgående bult med mutter där du kan.

För bästa stabilitet och säkerhet måste båda skruvarna i varje fot ha en ordentlig fästpunkt. Om du du monterar räcket på träunderlag bör du fästa i dubbla reglar.

Behöver du bättre fästpunkter?

Ett räcke blir aldrig stabilare än sin infästning. Saknar du naturliga fästpunkter rekommenderar vi att du antingen:
1. Monterar en extra regel
2. Monterar ett kraftigt vinkeljärn på en befintlig balk

Om du fäster i stenplatta eller liknande är det viktigt att varje platta i sin tur är fastgjuten så att den inte sjunker eller förflyttar sig med tiden. Om du monterar i betong eller sten kan du använda kemiskt ankare eller expanderbult.

Steg 4:

När alla räckesfötterna är på plats är det dags att montera plastdistanser i dem, baserat på hur tjocka glas du har. I förpackningen finns en instruktion där du kan se vilka du ska använda.

Steg 5:

Nu är det dags att montera glasen. Lyft försiktigt ner ett av glaspartierna i sina räckesfötter och passa in det där det ska vara. Här underlättar det om ni är två personer som hjälps åt. Se till att plastdistanserna sitter kvar så att glaset inte ligger emot metall.

Eftersom foten är justerbar behöver underlaget inte vara helt jämnt. Efter att du har monterat glasen justerar du dem enkelt med hjälp av justeringsskruvarna för att få dem raka (”i lod”).

Steg 6:

Använd ett vattenpass för att kontrollera att glaset står rakt. Under tiden skruvar du omväxlande åt de båda justeringsskruvarna tills glaset sitter fast och du är nöjd med resultatet.

Steg 7:

Upprepa steg 5 och 6 för alla glaspartier. Se till att alla avstånd stämmer med ritningen, och att glasens nederkant hamnar i linje med varandra.

Steg 8:

Lyft på räckesfotens täckplåt och dra åt skruvarna/bultarna mot underlaget.

Steg 9:

Om du ska montera en handledare på ditt räcke gör du det nu. Instruktioner finns i manualen du fått till ditt räcke.

Steg 10:

Om du har beställt stabilisatorer som tillval fäster du dem mellan glasen.

Steg 11:

Luta dig tillbaka, häll upp något gott i ett glas (ett vanligt glas alltså, inte ett räckesglas, dem är du ju klar med nu) och njut av ditt nya Sereno PostFree Flex.

Releterade produkter

Rexal Quick balkong
Rexal logo

Stabil, stilren och elegant glasprofil - enkel och snabb att montera!

Vanliga frågor om Sereno PostFree Flex

Kan jag få se glasräcket i verkligheten innan jag beställer?

Javisst. Vi har inga fysiska butiker, men om du kommer förbi vårt kontor kan vi visa upp våra olika glasräcken på plats. Och bjuda på en kopp kaffe. Kontakta oss bara innan, så bokar vi en tid.

Vad exakt kommer mitt glasräcke kosta?

Här ovanför får du enkelt fram ett cirkapris. Det baseras dels på hur många meter långt räcket är och dels på om du ska montera det där det finns fallhöjd eller ej (det påverkar vilken typ av glas vi använder).

Priset gäller för ett standardräcke. Sen kan du göra tillval som påverkar priset efteråt.

Du får alltid en kostnadsfri offert hos oss. Kontakta oss så hjälper vi dig ta fram både en ritning och ett pris på det räcke du vill ha. Skicka gärna med bilder eller en skiss på hur du vill ha det, så blir det lättare för oss att göra rätt.

Vill du ha hjälp att bestämma dig för hur du vill ha det? Inga problem. Vi hjälper dig gärna.

Hur levereras mitt räcke?

Under Kundservice hittar du svar på fler vanliga frågor, bland annat allt du behöver veta om hur ditt räcke levereras.

Kan jag montera räcket själv?

Jadå. Om du är noggrann, gillar att fixa saker själv och gärna tar fram skruvdragaren är räckena relativt lätta att montera. Ta gärna en kompis* till hjälp. Dels för att glasen väger en hel del. Och dels för att det mesta är trevligare med en kompis (beroende på vilka kompisar du har, förstås).

* Kompis ingår ej.

Hur monterar jag mitt räcke?

Ditt räcke levereras som ett komplett kit. Där ingår en monteringsanvisning där du kan läsa hur du gör för att montera. Och i din orderbekräftelse hittar du alla glasmått och stolpavstånd som gäller för just ditt räcke.

Har du några frågor? Kontakta oss så guidar vi dig gärna.

Ingår skruvar eller bultar för att fästa räcket i underlaget?

Nej, tyvärr inte. Eftersom det skiljer sig så mycket åt beroende på vad du har för underlag finns det ingen standardvariant som passar alla. Därför har vi valt att inte skicka med skruvar eller bultar. Men om du kontaktar oss ger vi gärna råd om vilka du behöver till just ditt räcke.

Kan jag få lika breda glas till alla sektioner?

Jadå. Utifrån dina mått anpassar vi så att du får så stora glasytor som möjligt – symmetriskt fördelade. Inga passbitar. Inga ojämna sektioner.

Kan jag köpa fästen och glas separat?

Absolut. Men det blir nästan alltid billigare (och smidigare) att köpa hela räcket på en gång, med både glas och fästen.

Kan jag montera räcket i en trappa?

Absolut. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt lösning för din trappa.